Yükleniyor...

3 Kasım 2019

.Net Projelerinde MySQL Veri Tabanı Kullanımı-2

Bir önceki yazımda Devart adlı firmayı ve dotConnect for Mysql adlı ürününü nasıl kullanabileceğinize dair bilgileri aktartmış bulunmaktayım. Eğer bu konuya ait önceki yazımdaki talimatları başarıyla tamamlamışsanız birkaç adımı daha tamamlamanız gerekmektedir. Kısa ve öz olmak gerekirse sadece DataModel’i oluşturmak yetmiyor. Gerekli assembly, web config ve lisanslama ayarlarını da başarıyla tamamlamamız gerekmektedir. Bu yazımda da adım adım bu ayarlamaları da tamamlayıp projenizi başarıyla ve sorunsuzca MySQL veri tabanı ile kullanabileceksiniz. 🙂 Eğer bu adımları uygulamazsınız projeniz hata verecek ve ayrıca projenizi yayına aldıktan sonra hosting üzerinde projeniz hata verecektir.

1.Adım Web Config Yapılandırması

Devart dotConnet for MySQL adlı ürünü sistemimize tanıtmamız gerekmektedir. Bunun için gerekli yapılandırmayı Web.config’e yerleştirmemiz gerekmektedir.

<entityFramework>
    <defaultConnectionFactory type="System.Data.Entity.Infrastructure.SqlConnectionFactory, EntityFramework" />
    <providers>
      <provider invariantName="System.Data.SqlClient" type="System.Data.Entity.SqlServer.SqlProviderServices, EntityFramework.SqlServer" />
      <provider invariantName="Devart.Data.MySql" type="Devart.Data.MySql.Entity.MySqlEntityProviderServices, Devart.Data.MySql.Entity.EF6, Version=8.12.1328.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=09af7300eec23701" />
    </providers>
  </entityFramework>
  <system.data>
    <DbProviderFactories>
      <remove invariant="Devart.Data.MySql" />
      <add name="dotConnect for MySQL" invariant="Devart.Data.MySql" description="Devart dotConnect for MySQL" type="Devart.Data.MySql.MySqlProviderFactory, Devart.Data.MySql, Version=8.12.1328.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=09af7300eec23701" />
    </DbProviderFactories>
  </system.data>

<configuration> //Kodlar buraya </configuration> etiketi arasına yapılandırmayı yerleştirmeniz yeterli.

NOT

Yukarıda paylaştığım yapılandırmada versiyon olarak Version=8.12.1328.0 yazmaktadır, sizde indirdiğiniz versiyonun numarasını buraya yazacak şekilde dikkate alınız veya uğraşmak istemiyorsanız Devart’ın sitesinden bu versiyona ait ürünü indirin.

2.Adım Assembly Dosyalarının Eklenmesi

Projenizdeki hangi katman oluşturduğunuz model’e ihtiyaç duyuyorsa o katmana (reference) Devart’ın assembly dosyalarını referans etmeniz gerekmektedir.

Resimde de görüldüğü üzere şu 5 dosyayı katmanlarınıza referans etmeniz gerekmektedir.Aşağıda örnek bir dosya yolu paylaşmış bulunmaktayım.

C:\Program Files (x86)\Devart\dotConnect\MySQL\Entity\EF6, C:\Program Files (x86)\Devart\dotConnect\MySQL

3.Adım Lisans Dosyasının Eklenmesi

Bir diğer adım ise projeye lisans (license) dll dosyasının referans edilmesidir. Bunun amacı kullanılan ürünün lisanslı olduğunu beyan etmektedir. Aşağıdan indirebilirsinz. 2.adımda ki gibi projenizde ürünü hangi katmanda kullanıyorsanız o projeyi lisans dosyasını referans ediniz.

Uygulamanızda ki ürüne ait dll dosyaları yukarıdaki resimde örnek olarak paylaşılmıştır.

4.Adım Properties Dosyalarını Eklemek

Son adım ise projenizde properties kısmına aşağıdaki paylaşmış olduğum dosyalarını ekleyiniz.

Projenizde ürünü hangi katmanda kullanıyorsanız o katmanları yazmanız gerekmektedir. Örnek olarak aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.

ÖRNEK PROJE

Elimden geldiğince MySQL veri tabanını bir .Net projesine nasıl entegre edilmesi gerektiğini ve ayrıca Devart adlı ürünü size tanıtmaya çalıştım. Ürünü 1 ay denemek için dediğim gibi Devart’ın web sayfasından indirebilirsiniz. Ürünün tam ismi dotConnet for MySQL olarak geçmektedir.

Ürüne tam anlamıyla sahip olmak istiyorsanız benimle iletişime geçiniz, duruma göre bir değerlendirme yaparız ve size ürünün orijinal setup’ını gönderebilirim.

MySQL veri tabanı ve dotConnet for MySQL ile geliştirilmiş örnek bir projeyi incelemek istiyorsanız Github’da projemi indirebilirsiniz. Proje için bir yıldız vermeyi çok görmeyin lütfen 🙂

SeizeTheDay is a forum web site that has been developed by using AngularJS, Asp.Net Mvc and Web API. In this website, there are so many exciting tools like TinyMCE, TinyMCE Youtube Plugin. The admin panel of this web site has been developed totally by using Angular.JS.
https://github.com/dogaanismail/SeizeTheDay
3 forks.
3 stars.
33 open issues.

Recent commits:

Projenin yayındaki halini ise bu adresten inceleyebilirsiniz 🙂

http://seize-theday.com/

Posted in Asp.Net Core MVC, Asp.net MVC, BilişimTaggs:
1 Comment

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: