.Net Projelerinde MySQL Veri Tabanı Kullanımı-1

Merhaba sevgili arkadaşlar, ilginizi çekebileceğini düşündüğüm önemli bir konu ile tekrar karşınızdayım. .Net projelerinde MSSQL yerine farklı veri tabanları kullanımı mevcuttur. Bunun için üçüncü parti yazılım araçları mevcuttur. Bu işlem için hali hazırda MySQL .Net Connector adı verilen ücretsiz bir yazılım aracı mevcut ama bildiğim kadarıyla sadece code first design patterni ile birlikte kullanılıyor. Eğer projenizde Ado.Net Entity Model gibi bir entegre kullanmak istiyorsanız bunun için daha farklı bir yazılım aracınıza ihtiyacınız olabilir. Bu konuda ise Devart adlı firmanın ürünleri gerçekten yarar sağlamakta. Ayrıca sizinle her daim iletişime geçmeleri, her ne olursa olsun size sorun yaşadığınızda yardım etmeleri büyük bir övgü konusudur.

Öncelikle, ürünün ismi dotConnect for MySQL olarak geçiyor. Ürünü ücretsiz olarak 1 ay boyunca kullanabilirsiniz. MySQL’de veri tabanınızı oluşturup daha sonra bu veri tabanınızı kendi projenizde kolay bir şekilde kullanabilirsiniz. Ürüne ait 4 tane fiyatlandırma politikaları mevcut. Standart, Professional, Developer, Mobile Standart olmak üzere.

https://www.devart.com/dotconnect/mysql/ordering.html

NOT

Ürünün tam olarak lisansını satın almak istiyorsanız benimle iletişime geçin. Bende Standard versiyonu mevcuttur ve birkaç projemde çok kolay bir şekilde kullanıyorum. Benimle iletişime geçenlere ürünün orijinal setup’ını temin edebilirim. Eğer öğrenci iseniz Devart firmasıyla iletişime geçip ve öğrenci olduğunuzu belgeleyebiliyorsanız herhangi bir ürün için %50 indirim kazanıyorsunuz.

Devart firmasının kendi oluşturmuş olduğu hemen hemen Ado.net Entity Model ile aynı olan bir DataModel adında bir entegresi mevcut. Bu entegre sayesinde MySQL veri tabanınızı kolay bir şekilde bağlayabiliyorsunuz.

1.Adım DataModel’in Oluşturulması

Ürünü başarıyla bilgisayarınıza kurduktan sonra projenizi açın. Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi Devart Entity Model adlı entegre gelecektir.

Devart Entity Model yüklenilmesi

Resimde de görüldüğü üzere Database First seçeneği seçmeniz gerekmektedir.

Devart Connection string ayarlaması

Bu adımda ise kullanmakta olduğunuz MySQL veri tabanızın connection string’ini ayarlamak olacaktır. Ben MySQL veri tabanımı bir Linux web server’ında barındırıyorum ve hosting firmamın bana vermiş olduğu bağlantı bilgileri sayesinde veri tabanıma bağlanabiliyorum. MySQL’in kendi sitesinden MySQL veri tabanı yönetimini bilgisayarımı kurmuştum ve kendi localhost’umda veri tabanı oluşturup bağlanabilmiştim. Microsoft Sql Server gibi yani. Sizde o şekilde yapabilirsiniz.

Bağlantılı gerçekleştirdikten sonra resimde görüldüğü gibi Generate From Dtabase seçeneği işaretlemeniz gerekecektir.

Gördüğünüz gibi bağlantıyı doğru sağladıktan sonra veri tabanı tablolarım karşıma gelmektedir. Tıpkı Ado.Net Entity Model gibi 🙂

Entity Developer, burada size çok çeşitli opsiyonlar sunmaktadır. Sınıf isimlerinin ilk harflerinin büyük ve küçük olmasından tutun prefix veya suffix ayarlamalarına kadar…

Gerekli connection string ayarları mevcut. Dilerseniz bu ayarları değiştirebilirsiniz.

DataModel

En son olarak görüldüğü gibi modeliniz oluşturulmuştur. Veri tabanınızdaki tablolar, tablo ilişkileri hatta ve hatta oluşturduğunuz fonksiyonlar ve saklı yordamlar(stored procedures) hepsini kontrol etmek şansına sahipsiniz.

Sonraki Adımlar

Başarıyla veri tabanı bağlantısı sağladıktan sonra diğer adımlar için bu konuya ait ikinci yazımın linkini aşağıda paylaşmış bulunmaktayım.

About the author

Add Comment

Bir Cevap Yazın

Blog İstatistikleri

Kategoriler

Arsiv