Yükleniyor...

14 Mayıs 2017

ARDUINO-Neopixel Led Kullanımı

Neopixel Ledlerin birçok çeşidi vardır. En önemlilerden olan Şerit ve Halka Neopixel Ledlerin nasıl kullanıldıkları ve hangi amaçla kullanıldıklarını elimden geldiğince tanımlamaya çalıştım.

MASA TENİSİ SCOREBORDU(NEOPİXEL LED VE IR ALICI VERİCİ KUMANDA KONTROL İLE)


12’li Halka Neopixel Led

NeoPixel, sadece tek mikrokontrolcü pini kullanarak sürebileceğiniz, peş peşe bağlayarak çoklu kullanım imkanı sağlayan oldukça pratik bir RGB LED’dir. Bu dairesel kartta 12 adet NeoPixel, birbirine peş peşe bağlı şekilde bulunmaktadır. Ayrıca kartları da peşpeşe bağlayarak çoklu LED halkaları kullanabilirsiniz.

8‘li Şerit Neopixel Led

NeoPixel, sadece tek mikrokontrolcü pini kullanarak sürebileceğiniz, peş peşe bağlayarak çoklu kullanım imkanı sağlayan oldukça pratik bir RGB LED’dir. Bu kartta 8 adet NeoPixel, birbirine peş peşe bağlı şekilde bulunmaktadır. Ayrıca kartları da peşpeşe bağlayarak çoklu LED şeritleri kullanabilirsiniz.

Arduino’ya Nasıl Bağlanılırlar ?

Öncelikle Neopixel Ledleri aynı aynda kullanmak için Breadboarda ihtiyacınız vardır. Ayrıca, Ledleri kullanmak için Jumper kablo kullanmanız gerekiyor ve Jumper kablonun bir ucunu yankeskiyle soyup(Erkek-Dişi,Erkek-Erkek olması gerekiyor) ledlerin giriş kısımlarına lehimlenmesi gerekmektedir.

12’li Halka Neopixel Led

12li Halka Neopixel Led de 4 tane bağlantı kablosu vardır.Bunlar sırasıyla GND,VCC,DIN,DOUTdur. GND kablosunu Breadboardda ki eksi(-) girişine bağlanılır. VCC kablosunu ise Breadboardda ki artı(4) girişine bağlanılır. DIN kablosunu ise Arduionun 3 numaralı pinine bağlanır. DOUT girişi ise kullanılmaya gerek yoktur.

8‘li Şerit Neopixel Led

8li Şerit Neopixel Led de 4 tane bağlantı kablosu vardır.Bunlar sırasıyla GND,VCC,DIN,DOUTdur. GND kablosunu Breadboardda ki eksi(-) girişine bağlanılır. VCC kablosunu ise Breadboardda ki artı(4) girişine bağlanılır. DIN kablosunu ise Arduionun 5 numaralı pinine bağlanır. DOUT girişi ise kullanılmaya gerek yoktur. Bu Led de 2 tane giriş tane aynı giriş kısımları vardır, kafanız karışmasın çünkü, eğer sadece 1 tane şerit neopixel led kullanmak istiyorsanız hangi sağ veya soldaki girişlerden herhangi birini kullanabilirsiniz. 2 tane girişler olmasının sebebi başka ledleride birbirine bağlayabilirsiniz.

LEDLERİN ARDUINO’YA TANITIMI

Öncelikle Ledlerin kütüphanesini indirmeniz gerekmektedir.

Adafruit_NeoPixel-master(KÜTÜPHANE)

İndirdikten sonra klasör içindeki; Adafruit_NeoPixel.cppAdafruit_NeoPixel.h dosyalarını Belgelerim/Arduino/Libraries klasörünün içine atmamız yeterlidir.

Şimdi gelelim kodlamalara…

#include <Adafruit_NeoPixel.h>  //NEOPİXEL LEDLERİN KÜTÜPHANESİ

#define PIN 3

#define PIN2 4   (LEDLERİN GİRİŞLERİNİ ARDUINO’YA BAĞLARKEN DİKKAT EDİN, BEN 3. VE 4. PİNLERE BAĞLADIM)

Adafruit_NeoPixel strip= Adafruit_NeoPixel(12, PIN, NEO_GRB + NEO_KHZ800); //Kütüphaneden yeni bir nesne oluşturuyoruz ledleri kullanabilmemiz için  (ŞERİT VEYA HALKA FARKETMEZ BU TANIMLAMADA)

Adafruit_NeoPixel strip2= Adafruit_NeoPixel(12, PIN2, NEO_GRB + NEO_KHZ800);

BASİT BİR ÖRNEK

#include <Adafruit_NeoPixel.h> 

#define PIN 3

#define PIN2 4   

Adafruit_NeoPixel strip= Adafruit_NeoPixel(12, PIN, NEO_GRB + NEO_KHZ800); 

void setup() {

Serial.begin(9600);

strip.begin(); //ledleri hazırla

}

 

void loop()

{

 for(int i=0; i<=12; i++)

  {

    strip.setPixelColor(0, 150, 0);   //setPixelColor ledlerin renklerini belirlememizi sağlar,yeşil yanar bu kodda (Dikkat edin strip diye tanımladığım ledlerden bir tanesi!)

  strip.show();  //ledleri yak

    delay(1000);

  }

}

 

Posted in Arduino ve Raspberry Pi, BilişimTaggs:
2 Comments
  • Aze

    Merhaba,
    Neopixel yapıyor musunuz? Size nasıl ulaşabilirim?

    14:14 19 Aralık 2018 Cevapla
    • smldgn

      Merhabalar, Neopixel Led’leri zamanında Robotistan’dan sipariş etmiştim. Biraz araştırıp gerekli kaynakları topladıktan sonra çalışma mantığını anladım. ismaildogaan@gmail.com mail yoluyla bana ulaşabilirsiniz.

      11:26 20 Aralık 2018 Cevapla

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: